Literatuurmuseum Den Haag - Kinderboekenmuseum – Papiria

Papiria heet de spectaculaire opstelling rond jeugdliteratuur en leesbevordering in het Kinderboekenmusem. Bezoekers kunnen er strijden tegen Inktvraat, een monster dat zich voedt met woorden en verhalen en het museumarchief bedreigt. Hij opereert vanuit donkere hoekjes en nisjes, zo is te zien in de openingsfilm. Dwalend door het Diepe Denkersdal en het Dwarse Dondersteenravijn kunnen kinderen hem uitschakelen door het redden van woorden en het verzinnen van nieuwe verhalen. En dan hebben ze natuurlijk een wapen. Ze strijden met de magische Slurper, een felgekleurde brede armband, waarmee je woorden opslurpt en de items ophaalt om je verhaalfiguur te maken. Zo creëert ieder kind een eigen uniek hoofdpersoon. En ze slurpen woorden en zinnen op voor de verhalen die ze zelf maken. Als de verhalenwereld groeit, wordt het denkbeeldige monster zo misselijk dat hij de strijd zal opgeven. Met 60.000 bezoekers per jaar lijkt het een gelopen race. Wekelijks worden er in de workshopruimtes zoveel gedichten, verhalen en tekeningen geproduceerd, dat het niet anders kan of Inktvraats krachten zijn tanende.

Masterplan en concept-, design en projectmanagement: GrobEnzo ism Kinderboekenmuseum
Ontwerp: Taco de Bie, Platvorm
Digitalisering en usability spellen: Kiss the Frog
Bekabeling en programmering: Rapenburgplaza bv
Bouw: Kloosterboer bv

Prijzen

Gouden Reiger 2012

Uitgereikt aan diverse externe teams waaronder GrobEnzo

Nominatie European Museum of the Year Award 2012

This award goes to a museum which contributes most directly to attracting audiences and satisfying its visitors with unique atmosphere, imaginative interpretation and presentation, a creative approach to education and social responsibility.

Cinekids Jury Award 2012

Dit jaar gaat de eerste prijs van de Cinekid New Media Award naar een inzending die erin geslaagd is om een wereld te scheppen die de doelgroep aanspreekt en vermaakt, die een wereld schept waarin waar de onderliggende werelden moeiteloos onderdeel van uitmaken en waarin alles technisch en visueel klopt als een bus. Het zijn de best verzorgde, meest geslaagde museale installaties die de jury in jaren gezien heeft en daarom bekronen we deze (Papiria, Kinderboekenmuseum) graag met de Cine New media Award 2012.

Bank Giro Loterij Prijs 2011

Nominatie Bankgiro Loterij Prijs 2011 voor Kinderboekenmuseum